Kom je met een duidelijk plan maar voert de ander het niet uit? Frustreert het je wanneer jouw goede ideeën worden weggewuifd? 

Wat voor jou werkt, werkt niet voor een ander.

Ieder mens is uniek en weet diep van binnen wat goed voor hem/haar is. Als je uitgaat van dit principe, kun je er op vertrouwen dat mensen expert zijn van hun eigen leven.

Dit betekent dat ze zelf goed weten welke mogelijkheden wel en niet bij hun passen. Je hoeft als gesprekspartner dan ook niet met oplossingen te komen.

Laat mensen daarom zelf nadenken over mogelijke oplossingen, dat heeft meer kans op succes dan wanneer wij dat doen.

Wanneer je gesprekspartners zelf laat bedenken welke oplossingen ze hebben voor het probleem, nemen ze sneller eigen regie (dan wanneer jij met de oplossingen komt).

"Wil je dat gesprekspartners regie nemen? Geef het ze dan! Laat ze zelf oplossingen bedenken, dan komen ze eerder in actie". 

Over Kelly Sonnenschein

Kelly zit al meer dan 10 jaar in het trainingsvak. Haar doelgroep bestond aanvankelijk uit gedetineerde en deliquenten. Zij heeft hen getraind in gedragsverandering volgens de Motiverende Gespreksvoering. Na enkele jaren heeft ze de overstap gemaakt naar het trainen van professionals in de hulpverlening. Inmiddels heeft ze al heel wat professionals getraind in de Motiverende Gespreksvoering, maar ook Verslaving en Psychiatrie. Ze werkt al meer dan 12 jaar binnen de GGZ en verslavingszorg.

>