ervaringen

Wat zeggen anderen over onze trainingen?


We stellen jouw feedback zeer op prijs. Alleen met jouw feedback kunnen wij onze trainingen blijven verbeteren.

Ervaringen van Gemeenten / Sociaal Domein 


profile-pic

Een erg prettige en ervaren trainster.

Ik heb de training Motiverende Gespreksvoering gevolgd bij Ellen. Wat was dit een interessante training! Ik heb Ellen ervaren als een erg prettige en ervaren trainster. Ze heeft ontzettend veel kennis over dit onderwerp en je krijgt voldoende ruimte om vragen te stellen en te oefenen. Op een leuke en interactieve manier brengt ze de lesstof op ons over waardoor de informatie makkelijk is op te nemen en te onthouden. Ga zo door Ellen!

Charlotte Hermans , Klantmanager met specialisatie recruitment
profile-pic

Ik heb hier zoveel meer geleerd dan in alle HBO managementopleidingen!

Omdat 2 clusters uit mijn team erg enthousiast waren over het effect van dit leertraject wilde ik deze scholing zelf ook graag gaan volgen. Onze organisatie is gestart met een verandertraject en ik dacht dat het daardoor voor het gehele management van toegevoegde waarde zou kunnen zijn. We hebben namelijk dagelijks te maken met het motiveren van onze medewerkers. Niet meer overtuigen maar motiveren vanuit verbinding! Zelf meer achterover leunen in een gesprek zodat er ruimte is om echt te luisteren. Nieuwsgierig zijn naar je gesprekspartner en wat hem/haar motiveert om toch een stap te kunnen zetten. Ik ben heel tevreden. Zowel Live als via Zoom vlogen de scholingsdagen om. Je wordt getriggerd om soms even uit je comfortzone te stappen maar nooit op een manier die niet goed voelt. Er is ruimte voor reflectie en er is ruimte voor humor! Ik zet in op verbinding. Ik ben meer nieuwsgierig naar wat het haakje is om daadwerkelijk tot verandering over te gaan. Ik vraag meer naar wat de focus is in een gesprek en maak meer gebruik van reflecties. Ik sta hierdoor veel minder snel met mijn innerlijke oordeel klaar. Kelly is een zeer kundige trainer. Ze weet je te boeien, heeft humor en is heel benaderbaar. Daarnaast is Kelly een hele fijne gesprekspartner. Herhalen is nodig, continu blijven oefenen (zonder dat het een kunstje voelt). Voor mijn team heb ik direct een 'opfris' dag gepland en voor mijn nieuwe collega's een volledige scholing. Alle managers zouden deze cursus moeten gaan doen! Ik heb hier zoveel meer geleerd dan in alle HBO managementopleidingen die ik eerder gevolgd heb.

Mariëlla Bastiaans , Gebiedsmanager Zorg in Deurne / Teamleider Samenleving Gemeente
profile-pic

Tools om weerstand om te buigen naar motivatie.

Ik liep aanvankelijk aan tegen weerstand, deze wilde ik leren ombuigen naar motivatie. Er zijn diverse gesprekstechnieken besproken en geoefend die kunnen helpen met het ombuigen van weerstand naar motivatie (versterkte reflecties, herkennen van behoudtaal en verandertaal ontlokken etc.). Er zat veel variatie in de werkvormen en alle mogelijke tools zijn besproken en geoefend. Mijn belangrijkste verandering sinds het volgen van het leertraject is dat ik nu beter oplet tijdens gesprekken of de gesprekspartner zich in dezelfde fase bevindt. Dit is erg belangrijk om geen afwijkende verwachtingen te creëren. De opzet van het leertraject in combinatie met de uitleg van de trainster was goed. Vooral de herhaling tijdens het begin van elke training (terugblik op vorige training) zorgde ervoor dat er meer informatie bleef hangen.

Siem van der Linden , Doelmatigheidscoach gemeente Venlo
profile-pic

Door deze manier van werken kan ik de cliënt activeren en motiveren

Voor dat ik begon met de motiverende gespreksvoering cursus, had ik moeite met weerstand bij cliënten. Ik liep er vaak tegen aan dat casussen vast liepen, daar ik en de cliënt niet door de weerstand heen kwamen. Het traject heeft mij opnieuw weer bewust laten te worden de kracht niet ligt in overtuigen, maar motiveren. Om op mijn handen te gaan zitten, nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen, waarbij die ander geprikkeld raakt. Tijdens de cursus kwamen verschillende oefeningen en werkvormen aan bod, die allen een verschillende invalshoek hadden. Deze werden goed uitgelegd en er was voldoende ruimte voor te oefenen. Ik ben in zijn geheel op een meer relaxte manier gaan hulpverlenen. Voorheen had ik de neiging om "het probleem" van mij te maken. Maar door deze manier van werken kan ik de cliënt activeren en motiveren om zelf de behoefte te voelen om te veranderen. Ik vond de trainster benaderbaar, altijd beschikbaar voor vragen en willen graag met je meedenken. Het belangrijkste inzicht is voornamelijk dat overtuigen weerstand op gaat roepen. En tevens dat het heel veel doet als je zelf laat zien dat je ook een mens bent, fouten maakt en je excuses daarvoor aanbiedt. Eigenlijk aan iedereen die met mensen werkt en die in gezamenlijkheid iets wilt bereiken.

Dylan van der Waarden , Gezins- en Jongerencoach bij gemeente Deurne
profile-pic

De klant werkt i.p.v. dat ik dat voor hen doe.

Voor de training had ik er vooral last van dat er weinig motivatie was te bespeuren en dat ik informatie uit klanten moest trekken tijdens een gesprek. Wat het mij heeft opgeleverd: motivatie herkennen bij klanten, manier van vraagstellingen veranderen waardoor de klant werkt i.p.v. dat ik dat voor hen doe. Kortom heb ik hier heel veel aan gehad en ik pas dit dagelijks al toe, zelfs privé formuleer ik mijn vragen anders, dit komt meer geïnteresseerd over en er rolt meer info uit. Ik ben zeer tevreden over de oefenmogelijkheden en de werkvormen. Ik merk verschil in mijn manier van luisteren, vragen stellen en samenvatten. Ik ben meer bewust en meer aandachtig tijdens een gesprek, het lukt me om tussen de regels door lezen en de motivatie te herkennen. Een dikke 10 voor Ellen. Ze past zich aan aan de behoefte van de groep, heeft een prettige manier van communiceren, komt kundig en kalm over en weet dit ook over te brengen. Mijn belangrijkste inzichten: eigenlijk alles, vooral de SOCA, ORBSI, focussen, vertrouwenstaal en verandertaal ontlokken. Wanneer je met mensen werkt, in welke vorm dan ook, deze training zal absoluut van toegevoegde waarde zijn. Denk o.a. aan leidinggevende en hulpverleners.

Pia Meijboom , Doelmatigheidscoach Gemeente Venlo
profile-pic

Ellen is een uiterst bekwame trainster.

Ellen is een uiterst bekwame trainster. Ze weet jou op een goede manier te prikkelen en doet dit regelmatig met een knipoog wat de training luchtig maakt maar zeker niet minder interessant. Het was een zinvolle leerzame training. Waarvoor dank Ellen.

Thea van Bruggen-Tellers , Klantadviseur schuldhulpverlening bij Gemeente Venlo
profile-pic

Niet zomaar een cursus.

En nog steeds, want alle gesprekstechnieken die we aangereikt hebben gekregen, zijn fundamenteel voor ons werk. Verbinden, reflecteren, veranderen... alles om mensen weer in hun eigen kracht te zetten en zelfvertrouwen op te laten bouwen. Gedurende het gehele proces zijn we bezig geweest met bewustwording van gespreksvoering door theorie toe te passen in de praktijk. Vooral het eigen maken van dit alles maakt mijn eigenheid in hulpverlenen compleet! Niet 'zomaar een cursus' maar eentje waar we nog heel veel van het geleerde blijven toepassen. Kelly: bedankt voor alle positiviteit en de rust die je uitstraalde tijdens de bijeenkomsten.

Marielle Joosten , Jeugdzorgwerker bij de gemeente Deurne
profile-pic

Ik ben vaak sceptisch...

Kelly mijn complimenten hoe je de training geeft en hoe je bent. Ik ben vaak sceptisch over zulke trainingen, maar deze blijft door de manier van herhalen goed hangen en levert me veel op. Ik hoop in de toekomst dat we van jullie meer trainingen mogen ontvangen.

Maarten Kapellen , Gezins- en jongerencoach gemeente Deurne
profile-pic

Motiveren zonder dat je daarbij continu zelf hard aan het werk bent.

Hard aan het werk om de ander met goede argumenten te overtuigen, maar zonder het gewenste resultaat? Je wilt graag samenwerken, maar merk je dat je de verantwoordelijkheid alleen draagt? Je wil mensen meer eigenaarschap geven, maar merk je dat ze deze niet nemen? Als dit soort zaken je bekend voorkomen dan raad ik je aan om snel de training “Motiverende Gespreksvoering” te volgen. Tijdens de afgelopen maanden heeft Kelly binnen onze organisatie een incompany training gegeven, waarbij ze ons de techniek van motiverende gesprekvoering heeft leren toepassen. Door middel van zeer leerzame, actieve, praktische en humoristische cursusdagen, is ze met ons aan de slag gegaan. De manier van trainen, theorie direct gekoppeld aan de praktijk, is zeer waardevol. Ik heb de afgelopen maanden geleerd hoe je mensen kunt motiveren zonder dat je daarbij continu zelf hard aan het werk bent om de ander te overtuigen. Door goed naar mensen te luisteren, reflecteren en de juiste vragen te stellen, raken ze zelf overtuigd en krijgen ze het zelfvertrouwen en de motivatie om de juiste stappen in de richting van gedragsverandering te zetten. Je leert tijdens deze training de techniek en tools om dit direct toe te passen. Ik gun iedereen deze training om hetzelfde te ervaren. Kelly, enorm bedankt voor je begeleiding!

Joep Slegers , Teammanager P&O, Juridische Zaken en Financiën Gemeente
profile-pic

Online training

De online training is creatief in elkaar gezet met voldoende afwisseling van werkvormen. Het biedt ruimte om te oefenen in kleinere groepjes, waardoor je niet lang hoeft te wachten of alleen maar toehoorder bent. Ellen weet je aandacht vast te houden en van goede feedback te voorzien. Fijne van de training is de directe toepasbaarheid in de praktijk.

Jolen van het Reve- Epke , Gezins- en jongerencoach Zorg in Deurne
profile-pic

Een betere synergie tussen mij en de klant!

Ik liep vooral tegen weerstand aan in gesprekken waar we stappen richting re-integratie probeerde te zetten. De training heeft me focus opgeleverd en vooruitgang op onderdelen waar de klant vooruitgang op wil boeken, die bevorderlijk zijn ten behoeve van de re-integratie. Daarnaast, meer wederzijds begrip en minder weerstand. Gesprekken lopen natuurlijk en ik hoef minder hard te werken om de klant aan het woord te krijgen. Er is een betere synergie tussen mij en de klant. Het zijn fijne trainingen met een goede afwisseling tussen theorie en praktijk. Belangrijkste inzichten: meegaan in het tempo van de klant, kleinere stapjes zijn ook stapjes, herkennen van verander- en vertrouwenstaal en hierop inspelen. Ik ben zeer tevreden. Het is een leuke en zeer leerzame training met ruimte voor ontspanning en humor.

Tim van den Bekerom , Doelmatigheidscoach gemeente Venlo
profile-pic

Gesprekken zonder zelf 'hard aan het werk te zijn' en oplossingen aan te dragen!

De trainingsbehoefte ontstond binnen de context van ons organisatie ontwikkeltraject. Hoe kunnen we als leidinggevenden komen van zenden en overtuigen naar luisteren en motiveren. En daarmee medewerkers helpen eigenaar te zijn van hun eigen ontwikkeling. Het leertraject Anders Leren Motiveren heeft mij concreet handelingsperspectief opgeleverd waarbij ik door aan te sluiten bij de ander en (de juiste) vragen te stellen tot een verdieping in de gesprekken kan komen zonder zelf 'hard aan het werk te zijn' en oplossingen aan te dragen. Ik ben zeer tevreden: door de theorie steeds in de praktijk te oefenen, voel je wat motiverende gespreksvoering met iemand doet. Dit helpt enorm met de motivatie om hiermee ook in de praktijk van alledag aan de slag te zijn. Ik ben mijn overleggen anders gaan inrichten: veel minder vanuit mijn eigen inhoudelijke agenda en meer vanuit de behoefte van de ander. Dat geeft rust en meer onderlinge aansluiting. En de echte punten waar we het over moeten hebben komen meer op tafel. Kelly is helder in haar uitleg en weet op een prettige manier de aandacht en het tempo vast te houden. Anders leren motiveren werkt! Ik zou het aan iedereen aanbevelen!

Robbert Halffman , Gemeentesecretaris - Algemeen directeur Gemeente Deurne
profile-pic

Een training die ik iedere hulpverlener/sociaaldomein werker aan kan bevelen!

Het online anders leren motiveren is een training die ik iedere hulpverlener/ sociaal domein werker aan kan bevelen. Ik heb hier veel aan gehad. Het online samen met mijn collega’s bewust om te gaan met de tools voor verandertaal, weerstand de verschillende niveaus van reflecties. Zijn gereedschappen die ik gebruik om verandertaal te ontlokken. Naast de theorie wordt jij online op vele verschillende manieren uitgedaagd, het geleerde praktisch toe te passen. Kelly is een zeer kundige trainer die het beste in ieder naar boven haalt. Mooi om te zien hoe zij uit eigen ervaring put en ook ieder persoonlijk in zijn haar kracht zet. En oog heeft voor ieder zijn/haar proces.

Chantal Chantal van Horrik-van Arensbergen , Wmo Consulent bij de Peelgemeenten en gecertificeerd Extern Vertrouwenspersoon
profile-pic

Tot duurzame oplossingen komen!

Een leuke cursus met tools om gesprekken in te richten op een manier die aansluit bij de cliënt en waarbij de cliënt tot duurzame oplossingen komt.

Renske Knops , Gezins- en jongerencoach bij Gemeente Deurne

Ervaringen in Begeleiding / Behandeling 


profile-pic

Aan te bevelen aan groeps- en trajectbegeleiders

Ik wilde vooral leren meer motiverend te coachen bij weerstand. Ik was op zoek naar kleine handvatten voor tijdens gesprekken met bewoners. Vooral ook om juist het positieve te benoemen op een juiste manier en om er voor te zorgen dat we bewoners minder snel kwijtraken in een gesprek. Ik ben me bewuster van wat je in kan zetten tijdens gesprekken om mensen te motiveren. Veel deed ik zelf al wel maar nu ben ik bewuster van waarom je dit kan gebruiken. Ik vond het een hele fijne en duidelijke aanpak. Er was een goede balans tussen de theorie en praktijk. Wat ik zeker mee ga nemen is het stellen van open vragen en ik ga meer stiltes laten vallen. Ik zou de training aanbevelen aan groeps- en trajectbegeleiders in het algemeen.

Jeroen van Greunsven
profile-pic

De ander mee krijgen naar een oplossing

Voor de training zat ik te lang in een gesprek met een open einde. Ik vond het lastig om de ander mee te krijgen naar een oplossing toe. Nu kan ik de ander motiveren om uit zijn twijfel of aarzeling te komen, door de juiste vragen stellen op het juiste moment. Inzicht in wat ORBS en de SOCA vragen doen en ermee spelen, was voor mij nuttig. Het werken tijdens de training met echte situaties i.p.v. simulaties levert veel op. Ook het onderling oefenen en opnemen helpt enorm. Ik leerde dat ik moet focussen op wat ik wel kan veranderen en dat ben 'ik zelf'. Ik heb ontslag genomen en een sabbatical ingelast. Ellen is een topper. Zij is heel toegankelijk, open, flexibel, stond open voor ons met al onze gekkigheid, dillema's op werk en persoonlijk niveau. Verder was zij erg goed in het overbrengen van de theorie en het toepassen ervan bij de deelnemers. Ze is ook sterk in ons laten zien 'als je dit doet.. is dit het effect en als je je zo doet... is dit het effect'. Ze laat je voelen hoe ALM werkt en wat niet werkt en hoe je dichtbij jezelf blijft. Wat ik zeker meeneem? De stiltes, investeren op relatie, blijf bij het proces van de ander en niet te snel willen gaan, het aanjagen van verandertaal. Ik zou deze training aanbevelen aan alle professionals die met mensen werken. Bij effect is; als je dit binnen je team doet inclusief teamcoach dan leer je elkaar op een ander manier kennen. Dus de menselijke kant met wel als doel beter worden in ons werk. Uitgangspunt van elk gesprek is het eigen proces en met behoud van de autonomie. Hoe mooi is het dat je regie mag nemen als werknemer en als coach.

Hanan Maazouzi , projectleider | trainer | programmaontwikkelaar | buurtcoach | jeugdcoach|
profile-pic

Heel tevreden over de oefensessies.

Ik had al een training gedaan in de Motiverende Gesprekvoering maar dit traject heeft meer diepgang. Ik kan nu de theorie en processen goed herkennen in gesprekken. Ik ben heel tevreden veel oefensessies en de trainster checkt goed of het duidelijk is en kan het concreet maken. Ik ben mee veel meer bewust van het proces, de vertrouwenstaal en verandertaal. De trainster is heel prettig, toegankelijk, niet oordelend en kundig. Ik zou de training zeker aanbevelen aan collega’s en vrienden die in de hulpverlening werken.

Jitske Proietti , Youth work, social work, community work
profile-pic

Ik heb zelfvertrouwen gekregen in het voeren van gesprekken!

Het afgelopen 1/2 jaar heb ik met heel veel plezier deelgenomen aan de cursus MGV. Vanwege Corona hebben we deze cursus online gevolgd. De online-vorm is mij verrassend, zeer goed bevallen. De fysieke afstand die er was, heb ik totaal niet zo ervaren. Tijdens de cursus was er veel afwisseling in werkvormen en is er veel interactie geweest tussen de medecursisten en cursusleider. De methode van Motiverende Gespreksvoering is in mijn systeem gekomen door o.a. het voorbeeld dat Kelly ons voortdurend gaf tijdens de cursus en bij ieder ander contact. Ook de logische opbouw tijdens de cursusdagen, duidelijke uitleg en oefenvormen hebben hieraan bijgedragen. Verder is het een goede zet van Anders Leren Motiveren om de cursus uit te smeren over een 1/2 jaar, zodat er extra geoefend kan worden met elkaar en in het werkveld. In de praktijk en ook privé heb ik ook direct kunnen ervaren dat MGV een effectieve manier van gespreksvoering is waarbij je de ander in zijn kracht zet en zelf na laat denken, zodat de verandering of oplossing van het probleem steeds duidelijker wordt. De ander voelt zich écht gehoord en begrepen, waardoor het vertrouwen groeit en dat is de basis voor het bouwen aan de eigen ontwikkeling. Oplossingen worden niet aangedragen, maar komen uit de persoon zelf. Ik heb geleerd om écht te luisteren en meer zelfvertrouwen gekregen in het voeren van gesprekken met anderen. Verder heb ik meer inzicht gekregen hoe motivatie werkt en heb ik geleerd hoe om te gaan met weerstand van anderen. Al met al ben ik uiterst tevreden en heel blij dat ik deel heb genomen aan de cursus MGV bij Anders Leren Motiveren

Benita van der Rijt , Begeleider jongeren bij Zorgverlening PGZ
profile-pic

De praktische oefeningen waren een eye-opener.

Kelly heeft incompany een training motiverende gespreksvoering bij ons verzorgd. Dit was een erg leuke en leerzame training. Met name het oefenen in de praktijk en de praktische oefeningen waren voor mij een eye-opener.

Rianne van Doorn-Driessen , Senior behandelaar bij Confidence Twende Groep
profile-pic

Heb ik deze training wel nodig?

Ik had allereerst mijn bedenkingen of de MVG Training voor mij wel nodig was. Dit omdat ik vanuit mijn functie, jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt coach en motiveer naar een opleiding of werk. Dit verloopt voor mij al jaren als een succes en ik ondersteun vele jongeren met een herstart op de arbeidsmarkt. Mijn vraag was dan ook heb ik deze training nodig, gezien het mij goed vergaat in de gesprekken met de doelgroep. Eenmaal gestart merkte ik dat de methodiek van het MGV juist van waarde is voor mijn functioneren. Waar ik vaak de motor dien te zijn om mijn doelgroep te motiveren breng ik ze mede door de MGV zelf in stelling en tegelijk in hun kracht. Mijn doelgroep wordt uitgedaagd zelf aan oplossingen te denken en tot uitvoering te komen. Ik ben zeer tevreden. Het is denk ik ook wel van belang dat je je openstelt om de training met de juiste mindset in te gaan. Ik moet zeggen dat ik met trainster Ellen ook iemand had die zeer open en warm mijn interesse wist te wekken en mij wist uit te dagen. De verschillende werkvormen boden dan ook de uitdagingen. IK ben anders mijn gesprekken in aan het gaan. Dit door de aangeleerde vaardigheden van de MGV toe te passen. Jongeren hadden eerst zoiets van "Hé, jij was toch degene die voor ons alles bedacht?" En nu zet ik hen in hun kracht. Dit is uiteraard per individu anders maar ik merk dat ik het ook wel fijn vind om de jongeren hiermee te prikkelen. De trainster heeft ons in alle vrijheid het traject laten doorlopen. We zaten/zitten als team in een turbulente fase maar ik heb constant het gevoel gehad dat de trainster hier rekening mee wist te houden. Wat als zeer prettig is ervaren. Wat ik echt ga meenemen? Duidelijk de switch die ik als jongerencoach inzet in het motiveren van mijn doelgroep. Minder zelf aan het werk maar de jongere de gelegenheid bieden om in zichzelf te geloven en daarmee oplossingsgericht te denken in hun eigen ambivalentie. Ik zou alle professionals die mensen dienen te activeren naar een beter leven deze training aanbevelen. Ik denk ook dat buiten deze branches ook het commerciële bedrijfsleven baat kan hebben hierbij. Wij hebben elkaar als team beter leren kennen en daardoor ook meer begrip naar elkaars situatie op zowel werk als privé gebied.

Jermaine Sandvliet , Projectleider VSV Rotterdam Centrum bij WMO Radar Rotterdam
profile-pic

Praktisch, diepgang en handvaten.

Een erg leerzame training! Erg praktisch ingedeeld in combinatie met genoeg diepgang in de stof zorgde voor veel handige handvaten om meteen mee aan de slag te gaan in de praktijk. Door de vele herhalingen neem je deze methodiek al gauw mee in je manier van werken. Aanrader!

Carlo Twickler , Persoonlijke begeleider bij Omcare
profile-pic

Een echte aanrader voor iedereen die gesprekken voert.

Ik heb de training motiverende gespreksvoering gevolgd bij Ellen. Een echte aanrader voor iedereen die gesprekken voert met klanten/cliënten. Ik merk dat ik na de training beter in staat ben om open en ondersteunende vragen te stellen. Hierdoor krijg ik meer informatie over de persoon en zijn/haar drijfveren. Dit werkt zeer verhelderend.

Betsie Theeuwen , Doelmatigheidscoach gemeente Venlo
profile-pic

Meer autonomie en meer duurzame oplossingen!

Hoewel ik mensen tracht zelfredzaam te maken, merkte ik dat ik toch nog best veel overneem. Ik liep er tegenaan dat mensen vast gelopen zijn (veel vertellen) en vaak zie ik zelf dan al gauw een oplossing, omdat ik erg oplossingsgericht denk en ben. Ik liep er tegenaan dat ik veel werk op mijn schouders heb. Veel zorgen van anderen. De wederkerigheid van bewoners kwam ook niet altijd evengoed uit de verf. Dit was ook iets waar ik aan wilde werken. Wat motiveert de ander? Het traject heeft mij meer gesprektechnieken gegeven, waardoor ik het gesprek meer kan sturen. Het heeft mij meer focus gegeven (waar gaan we naar toe/ aan werken in het gesprek). En het belangrijkste: verandertaal oppikken en zorgen dat de ander het vertrouwen krijgt om er verder mee aan de slag te gaan. Mijn gesprekspartner zal zich nog meer gehoord en gezien voelen en kan zelf nadenken over wat hij of zij wil. Er is meer autonomie en ik denk ook dat er meer duurzamere oplossingen zijn. In het begin vond ik het wel spannend en nu af en toe nog steeds om te oefenen met een andere collega. Het helpt wel heel erg. Het daagt je ook uit om het in praktijk te doen. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen in het voeren van gesprekken. Ik verwacht meer te kunnen bereiken met bewoners in een kortere tijd. Er is meer wederkerigheid, doordat mensen zelf meer gemotiveerd worden. De trainster laat ons veel oefenen. Hierdoor leren we meer. De theorie wordt snel toegepast, waardoor je het goed onder de knie kunt krijgen. De afwisseling tussen theorie en oefenen is goed. Ook geeft de trainster ruimte voor voorbeelden uit de praktijk en eigen inbreng. Hier leren we allemaal van. Mijn belangrijkste inzicht is dat je meer kan focussen in een gesprek en de ander zelf kan laten nadenken over de oplossing. Ik ben vaak zelf te snel met wat de oplossing is, waardoor de ander niet genoeg mee kan zijn en ik het probleem overneem/oplos. Deze cursus heeft handvatten gegeven hoe je dit kunt voorkomen. Welke vragen je kunt stellen. Hoe iemand zich gehoord voelt, maar ook in actie komt. Ik zou de cursus aan al mijn collega's willen aanraden.

Veerle De Meyer , Projectleider Armoedebestrijding Jeugd bij Radar Wmo diensten
profile-pic

Zoom was nauwelijks van een klassikale les te onderscheiden!

Vanwege de Corona heb ik de opleiding online (via ZOOM) gevolgd, maar het was nauwelijks van een klassikale les te onderscheiden. Er was volop interactie en de les werd op duidelijke sheets gepresenteerd. Ook werd onze groep regelmatig in kleinere groepjes opgedeeld (in een break-out room) waardoor we tijdens de les het geleerde konden oefenen met elkaar. Vanaf de eerste les werd ook gestimuleerd om het geleerde gelijk in de praktijk toe te passen. In mijn werk als POH GGZ ervaar ik echt de voordelen van motiverende gespreksvoering. Ik kan iedereen die met mensen samenwerkt, op welke manier dan ook, zo’n traject bij Kelly aanbevelen.

Veronique Felix , POH GGZ volwassenen en verslavingszorg bij ZIO Zorg in ontwikkeling
profile-pic

Voor iedereen binnen jeugdwerk, zowel jeugdwerkers als leidinggevenden.

Ik zag dat medewerkers teveel aan het rennen zijn voor jongeren. Ik wilde daar graag verandering in. Ook wilde ik het zelf leren om als leidinggevende uit de instructie te blijven. Ik laat nu mensen zelf nadenken en ik krijg nauwelijks nog weerstand. Ik merk dat mensen graag met me praten, na een gesprek heb ik zelf nauwelijks actiepunten, ze gaan zelf aan de slag. De training was heel divers, maar de stappen van MGV bleven houvast geven. Ik kijk nu anders naar gesprekken en ik merk minder weerstand op. Ik kan beter de tijd nemen en contact maken omdat ik weet dat dit veel effectiever is. Ik ben mega tevreden. De trainster liet me in mijn waarde. Dit moet iedereen in jeugdwerk gaan doen en ook aanstuurders! Denk aan jeugdwerkers, mensen die met vrijwilligers werken en leidinggevenden.

Meggie , Projectleidster Join Us

Ervaringen in Ziekenhuizen


profile-pic

De beslissing komt vanuit de ander met volle overtuiging!

Mijn gesprekken werden vooral gestuurd vanuit het geven van zoveel mogelijk info, uiteraard met aftoetsen van behoeftes van de klant. Ik toets nu meer af waar de ander tegenaan loopt, wat voor hen van belang is in het gesprekstraject en laat de info vanuit de ander komen, i.p.v. andersom. Er ontstaat veel meer interesse en wisselwerking. De uiteindelijke beslissing komt vanuit de ander met volle overtuiging. In het begin was dit was onwennig, maar naarmate de cursus vordert voelt het comfortabeler aan. De oefenmomenten zijn nodig om de technieken ten volle te oefenen. Ik heb meer rust gevonden in de gesprekken, het geeft je zelf een gevoel van totale interesse in de ander. Ik ben super tevreden, het was een ware eye opener hoe Kelly met ons aan de slag is gegaan, heel rustig, en met heel fijne waardevolle oefenmomenten. Wat ik zeker meeneem naar de praktijk: volle focus op hetgeen je gesprekspartner wil aangaan en aftoetsen van de agenda bij de start van een gesprek. Ik kan de training aan iedereen aanbevelen, zowel professioneel als privé kan je hier mee aan de slag.

barbara czvek , Sales representative at Coloplast
profile-pic

Iets bereiken zonder zelf te moeten sleuren naar verandering

Ik kreeg vooral geen doorbraak in verandering van gedrag en zag vaak herval na verloop van tijd. Ik heb een nieuwe aanpak geleerd door de tegenpartij veel meer aan het woord te laten zijn waarbij de oplossingen zelf worden verwoord, om hieruit verder samen een actieplan op te stellen. Door de Covid situatie was het niet steeds mogelijk om de sessie live te laten doorgaan maar virtueel. Toch werd het programma hierdoor aangepast en waren er heel wat oefensessies mogelijk + evaluaties hierna. Het herbeluisteren van de opgenomen fragmenten vond ik zelf heel zinvol om de theorie in praktijk te toetsen. De cursus had een mooie opbouw! Ik heb een andere aanpak in de gespreksvoering met meer comfort doordat de andere veel meer aan het woord is, i.p.v. zelf oplossingen aan te bieden en teveel aan het woord te zijn. Een mooi inzicht is het vragen naar vertrouwenstaal (hypotetische verandering, schaalvraag, terugkijken op vroegere successen). Dit zijn vraagstelling die ik nu meer en meer inbouw, wat ik voorheen niet deed. Het is een hele fijne en leerrijke cursus met voldoende afwisseling in oefeningen, beeldfragmenten, evaluatie van de vorige les en hoe in praktijk om te zetten. Ik ga meer de oplossingen door de patiënt zelf laten aanreiken en eventueel bijsturen door een voorstel te doen wanneer men er voor openstaat. Iedereen zou deze cursus kunnen gebruiken ! Zo waardevol om op een andere manier echt wel iets te kunnen bereiken zonder zelf te moeten sleuren aan de eerste stappen van verandering. Je stimuleert de andere tot het nemen van de eerste stappen in verandering van gedrag en houding, die genomen worden door de persoon in kwestie.

Stefie Spillebeen , Territory Manager Coloplast Chronic Care
profile-pic

Verrassende wendingen tijdens de gesprekken!

Voorheen merkte ik weinig medewerking van patiënten, ze waren niet altijd therapie-trouw (motivatie om therapie correct te volgen en vol te houden). Nu heb ik meer gemotiveerde patiënten, mensen die het zelf willen. Ik weet nu dat de antwoorden en oplossingen meer vanuit de patiënt zelf moeten komen. Ik gebruik geen reparatiereflex meer, daarnaast merk ik verrassende wendingen en antwoorden tijdens de gesprekken op. Ik ben me bewuster van juiste communicatie en de nieuwe aanpak van Motiverende Gespreksvoering. Kelly = heel vlot en spontaan, ze heeft veel ervaring. Wat ik echt ga meenemen naar de praktijk: open vragen stellen, geen reparatiereflex gebruiken, minder hard werken in gesprek, samenvatten, vertrouwens- en verandertaal oproepen, vragen naar positieve ervaringen van patiënten, en het positieve meenemen in het gesprek. Een aanrader voor: hulpverleners (zorg, politie) managers, leidinggevenden.

Fabienne Van de Velde
profile-pic

Succes bij de protesterende tegenpartij en medewerking uit onverwachte hoek!

Het aanleren van technieken aan ouders, kinderen en zelfs aan collega's verliep soms niet volledig volgens vooropgesteld plan. Ik weet nu hoe je omgaat met hindernissen en wat je vertelt om de hindernissen te overwinnen. Ik kan de tegenpartij warm maken om mee te gaan. Ik heb tips en technieken geleerd om zonder belerend over te komen enthousiasme op te wekken, om toch medewerking te bekomen. Leren luisteren naar je gesprekspartner is cruciaal. Als je gesprekspartner luisterbereidheid en inlevingsvermogen ervaart komt er vaak vlugger spontane medewerking. Ik ervaar meer succes bij de protesterende tegenpartij en krijg medewerking uit onverwachte hoek. Ik voel enthousiasme wanneer ik de techniek bekrachtiging gebruik. Ik ben super tevreden. Dit is echter de aanzet tot een proces dat blijft verder gaan en zich op die manier verder ontwikkelt, op voorwaarde dat je er blijft over nadenken en gebruik van maakt. De trainster is een super lieve mevrouw, ze geeft goede feedback en onthoudt kleine details waar je mee zit en geeft dan nog eens subtiele aanwijzingen om het vlotter te doen lopen. Ze kan boeiend vertellen en een groep aan de praat krijgen. Ze geeft aan dat wij een goede groep waren, absoluut mede dankzij haar. Wat ik meeneem naar de praktijk: luisteren, nog beter en bekrachtigen. Ik zou de training aanbevelen aan collega verpleegkundigen en NIET mogelijk maar in de ideale wereld; zou ik alle artsen verplichten zodat ze beter en begrip vollere conversaties met cliënten zouden kunnen voeren.

Ann Neirinck , Nurse at ZNA
>