We delen een filmpje waarin je precies ziet hoe het niet moet.
De 'hulpverlener', of terwijl Ellen, past dan ook zeker geen Motiverende Gespreksvoering toe.
Waarom delen we het dan? Omdat je brein didactisch gezien, heel veel kan leren van een 'fout' voorbeeld.

Laten we eens stil staan bij wat we gezien hebben:
De 'hulpverlener' was best betrokken en empathisch, toch?!

Oké, misschien is de 'hulpverlener' iets te hard aan het werk, probeert ze de ander te overtuigen en draagt ze zélf te veel oplossingen aan. Maar wat is er nu mis met willen helpen?!

Ieder mens twijfelt van nature over verandering. Dat houdt in dat we zowel redenen hebben om WEL, als om NIET te veranderen. Precies daarom lukt het jezelf ook niet altijd om gewoontes te doorbreken of doelen te behalen. We voelen ons vaak tegenstrijdig als het om verandering gaat.

- We willen in de ochtend fit zijn en tegelijkertijd in de avond genieten van wat extra Netflix tijd.
- We willen een goede conditie, maar niet 3x in de week naar de sportschool.
- We willen van die nicotineverslaving af, maar niet het vervelende stopproces doorlopen.
- We willen meer in het hier en nu leven, maar ook Instagram/Facebook/LinkedIn bijhouden.

Even terug naar het filmpje: Maartje heeft best wat redenen om naar het feestje te gaan. Het probleem is dat ze tegelijkertijd ook redenen heeft om niet te gaan. Ze heeft een intern conflict en nog voordat deze is opgelost draagt de 'hulpverlener' oplossingen aan.

De vraag is dan ook: Heeft Maartje een motivatieprobleem of heeft de 'hulpverlener' een probleem met haar timing?

Als we vaak “Ja, maar…” horen, zeggen wij als professionals nogal snel: 'Hij of zij is niet gemotiveerd'. Wist je dat “Ja, maar…” vaak ontstaat omdat wij zelf, als professional, te snel gaan?

In het geval van Maartje is de 'hulpverlener' te snel over gegaan naar de actiefase (stap 4) en daarmee slaat ze 3 belangrijke stappen over. Tijdens de eerste 3 stappen los je weerstand op, doorbreek je twijfels, creëer je motivatie en commitment om in beweging te komen.

Wil je niet meer het gevoel hebben zomaar wat te doen in gesprekken? Wil je precies leren en zelf ervaren hoe je mensen mee krijgt, zonder dat het ten koste gaat van jouw energie? Doe dan mee met onze interactieve masterclass op 24 oktober. Pas op: we hebben slecht 30 plekken beschikbaar.

Een extra waarschuwing: meedoen betekent ervaren wat de Motiverende Gespreksvoering vaardigheden met je doen. Het kan zo maar eens betekenen dat je breekt met eigen gewoontes. Je voelt het al aankomen... daar gaat je extra Netflix tijd.

Over Ellen Honings

Ellen is trainer Motiverende Gespreksvoering, vanuit haar expertise leert zij coaches en hulpverleners hoe zij cliënten sneller stappen laten zetten in de richting van gedragsverandering. Hierdoor behalen hulpverleners en coaches sneller resultaten, is er meer doorstroom in organisaties en groeit het werkplezier.

>