De wijsheid van Pippi Langkous gaat lang niet altijd op; 

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. 

Het komt zo vaak voor dat gesprekspartners wel willen veranderen maar geen stappen zetten door het gebrek aan zelfvertrouwen.

Geheel onterecht zeggen coaches of leidinggevende dan: ‘hij is niet gemotiveerd’. Een kwestie van misinterpretatie. Want zonder het gevoel te kunnen veranderen, zet niemand stappen en is de kans op slagen nihil.

Wat aanmoediging of een positieve insteek is dan simpelweg niet voldoende. Je empowert iemand door: 

  • Te stoppen met het aandragen van oplossingen
  • De ander de expert te maken door te vragen naar de eigen oplossingen
  • Te stoppen met nietszeggende complimenten

Het helpt niet om te strooien met complimenten: “Ik vind dat jij goed bezig bent, echt ik denk dat jij het fantastisch doet”.

Een dergelijk compliment kun je aan iedereen geven. Het heeft weinig te doen met de ander.

Wanneer je iemand echt wil laten groeien, benoem dan de inspanningen en inzet van de ander. Schijn het licht op kwaliteiten, sterke kanten en intenties.

“Wat je aandacht geeft groeit. Dat is een tegenover gestelde houding dan: als gesprekspartners zich maar rot genoeg voelen veranderen ze wel”.

Over Ellen Honings

Ellen is trainer Motiverende Gespreksvoering, vanuit haar expertise leert zij coaches en hulpverleners hoe zij cliënten sneller stappen laten zetten in de richting van gedragsverandering. Hierdoor behalen hulpverleners en coaches sneller resultaten, is er meer doorstroom in organisaties en groeit het werkplezier.

>